Casele si apartamentele moderne sunt construite, de obicei, la standarde tehnice mult mai mari decat cladirile construite cu cateva decenii in urma si sunt mult mai eficiente din punct de vedere energetic, in mare parte datorita unei izolatii termice mai bune.

-Un domeniu important de imbunatatire a fost acela de a face cladirile mai etanse, astfel incat acestea sa mentina caldura.

-Exista si un dezavantaj: casele noastre au nevoie de schimbari regulate de aer pentru a le mentine sanatoase. Baile si dusurile, prepararea mancarii, masinile de spalat haine, uscarea hainelor in interior si chiar respiratia simpla, produc cantitati uimitoare de apa in casele noastre.        O centrala de ventilare cu recuperare caldura este una dintre cele mai bune solutii, chiar daca pretul unui sistem ventilatie cu recuperare de caldura poate parea, la inceput, ca nu este la indemana oricui.

Care sunt avantajele unei ventilatii cu recuperare de caldura pentru case si apartamente?

-Ventilatia cu recuperare de caldura are un apel evident: va ofera o caldura bine ventilata si va opreste sa “goliti portofelul” in atmosfera de fiecare data cand va deschideti ferestrele. In timpul iernii, pot ajuta la economisirea facturilor de incalzire; in timpul verii, reduc nevoia de aer conditionat.

-O ventilatie a casei cu recuperare de caldura, in mod corespunzator, care nu este nici prea calda, nici prea umeda, sunt mai putin probabil sa adaposteze acarieni de praf, un declansator foarte comun al astmului si ajuta la mentinerea “climei” in interiorul casei dvs. la un nivel mai constant.

De ce avem nevoe de aer curat ? 

Ați observat vreodată cum starea dvs. fizică și psihică depinde de calitatea aerului pe care îl respirați? În aerul curat din pădure, în parc sau la mare, vă simțiți mai puternic, vesel și mai binedispus. Iar într-o camera închisa, care nu a fost ventilata de mult timp, adesea apar dureri de cap, moleșeala și senzația de somnolență. Doctorii numesc o astfel de afecțiune sindromul de oboseală constantă, și este recomandată deschiderea geamurilor și ventilarea camerei cel puțin înainte de culcare. Tocmai lipsa de oxigen (lipsa de ventilație în apartament) duce la o astfel de stare. În trecut, la construcția blocurilor, proiectanții acordau foarte puțină atenție ventilației apartamentelor. Prin urmare, în cel mai bun caz, există o tubulatură comună de evacuare în baie și în bucătărie, iar aerul proaspăt putea fi adus în casa numai deschizând geamurile. Același lucru este valabil și în cazul ventilației caselor private. În timpul iernii, din punct de vedere al economisirii cu încălzirea locuinței, este dezastruos pentru bugetul dvs. să țineți geamurile deschise. Prin urmare, este necesar să se caute soluții de economisire a energiei în ventilația apartamentelor și locuințelor, adică, în timpul ventilației, să nu se producă pierderi de căldură.